Önök döntés előtt állnak, építkeznek, vagy átalakítanak. Szeretnénk ehhez olyan segítséget adni, ami egyáltalán nem öncélú.

Tesszük ezt azért, mert hosszú évek, esetenként évtizedek, során felhalmozódott szakmai tapasztalatainkat megosztva, bizton állítjuk, tudjuk segíteni választásukat.

Nos, nézzünk körül a házban, lakásban, mi is az, ami felvetődhet a nyílászárók körében. Rögtön tudjuk kezdeni a bejárati ajtónál.

Belegondoltak már abba, hogy egy bejárati ajtót naponta hányszor használnak?  Egy két-három tagú család jön-megy, munka, óvoda, iskola, edzés a gyerekeknek, és a szemetet is ki kell vinni, ami minimum 10-12 használatot jelent. Nincs még egy nyílászáró, ami ekkora használati terhelést kap!

hazterv_alap

Ennek okán fontos, hogy úgy az ajtó pántjai, mint a zárszerkezete, magas minőségi osztályú legyen, természetesen nem elfeledkezve a biztonsági funkcióról. Gondolunk itt arra, hogy az ajtókkal együtt szállított zárbetétek, néhány kivételtől eltekintve (pl. Special, Premium, Magnum) jellemzően alacsony biztonsági értékűek, ezért azokat a beépítés után javasolt komolyabb egységre cserélni. (Mul-T-Lock, Cisa, Abus) .

Bármely anyagszerkezetű bejárati ajtót választják, biztosak lehetnek abban, hogy az hosszú távon jó megoldást ad, de azért néhány tanáccsal szolgálhatunk.

hazterv_2

Lehetőség szerint befele nyíló ajtót válasszon, annak nagyobb a biztonsága, mivel a pántokhoz nem lehet hozzáférni. A műanyag szerkezetű ajtók jellemzően alacsony küszöbbel készülnek, így mozgáskorlátozottak részére előnyösebb, mint a fém és fenyő szerkezetű ajtók magasabb küszöbrésze.

kuszob                   Acél bejárati ajtó emelt küszöbbel                       Műanyag ajtó küszöb                       Fenyő ajtó erősített küszöbbel

Ne feledkezzenek meg arról, hogy nem mindegyik ajtótípus alkalmas kültéri elhelyezésre a belső oldali párásodás, nedvesedés miatt, ami a hőhíd kialakulása miatt jelentkezik. Ez főleg az egyszerűbb, bár egyéb tekintetben kiváló tulajdonságú, fémszerkezetű ajtókra jellemző.

Amennyiben fenyő anyagú bejárati ajtót választanak, azt célszerű gyári felület kezeléssel megrendelni, mert ez biztosítja a hosszú élettartamú állagmegóvást, és ad esztétikus megjelenést.

Lépjünk tovább, illetve be a lakótérbe!

Általában egy lakásban, házban megtalálhatók a vizes helységek, így fürdő, WC, mosóhelység, és ide tartozik a konyha is. Ne feledkezzünk meg a kazánház-kazántér egységről sem,persze, csak ha van ilyen szeparált rész. Ezek a terek néhány speciális igénnyel bírnak tehát ezek ellátásáról gondoskodnunk kell. Mivel itt jellemzően párás  – nedves környezetről kell beszélni, igazodjunk ehhez az ajtókkal.

Javaslatunk ezeken a helyeken a légmozgást  biztosító szellőző rács beépítés, ami egyrészt a helység átszellőztetési lehetőségét, másrészt a két oldali eltérő páratartalom kiegyenlítődését tudja biztosítani.

kilincs

                                                                      Műanyag szellőzőnyílás betét választék

Több rendszer illetve anyagfajta is rendelkezésre áll, termékcsaládoktól függően, így szögletes műanyag vagy fém, valamint kör alakú műanyag betétrendszer, ami harmonizál az ajtó színével.

szellozoracsok                                           Műanyag szellőzőrács                                                                      Fém szellőzőrács

A párás – nedves helységek ajtóinak szerelvényezettsége mellett van azért más anyagoldali javaslatunk is, ami a lapok betétszerkezetére vonatkozik. A megbízható alap ajtóként ismert dekorfóliás termékek nem minden esetben alkalmasak ezen környezetben, ezért javasoljuk a forgácslap betétes ajtók alkalmazását.

Ez a növelt szilárdságú, merevségű típus a mellett, hogy jobban tűri a párás környezetet, bír még egy nem elhanyagolható tulajdonsággal, nevezetesen a hanggátlási – csillapítási értéke magasabb, mint a méhsejt papírrács betétes lapoké.

ajtobetet

                           Forgácslap betétes ajtó                                         Ajtóbetétek: papírrács, üreges forgácslap, tömör forgácslap

Ezek merevebb szerkezetek, az eltérő páraviszonyoknak jobban ellenállnak, tartósabbak, különösen a CPL laminátummal borított típusok, a festett MDF termékek és a prémium laminált, vegyes vázszerkezetű, ajtók.

Csodát azért ne várjanak, egy ilyen ajtó sem varázsolja süketszobává a helységet, de jelentős változást hozhat a hangok áthallásában. Ezt a tulajdonságot tudjuk növelni egy speciális szerelvény, az automata küszöb beépíttetésével.

Rendkívül egyszerű szerkezet, semmiféle külső energiát nem igényel, az ajtó zárásakor automatikusan lezárja az alsó légrést.

banner_JOLA

Amikor beltéri ajtókról beszélünk, természetesen nem csak azok technikai – műszaki tartalma a lényeges, hanem, és nem másodlagosan, az esztétikum, a megjelenés. Egy mai korszerű ajtó gyakorlatilag funkciója mellett a lakás dísze, ékessége, is, tehát igencsak fontos a küllem.

A felületek borítása igen széles választékot  ölel fel, úgy a dekorok, mint a minőség tekintetében. Szólnunk kell a felületi megjelenítés mellett egy igen fontos funkcióról, ez a fény áteresztő készség – azaz az üvegezés.

Gondoljanak bele, milyen szerteágazó lehet itt az elvárás!

Beszélhetünk minél nagyobb fényáteresztésről ott, ahol egy viszonylag sötét előtér bevilágítását akarjuk biztosítani, esetleg egy fürdő vagy háló ajtajáról, ahol egy diszkrét fényátbocsájtás az igény, vagy esetleg egy nappali – étkező dekoratív, nagy üvegfelületű ajtajáról. Ne feledkezzünk meg arról a nem elhanyagolható szempontról, hogy a biztonság érdekében egy gyerek vagy játszószoba ajtajába ne válasszunk nagy üvegfelületet, mert a labda útja nem mindig számítható ki!

Ezekre az eltérő igényekre mind – mind van megfelelő megoldás, Önöknek csak választani kell!

uvegezett_ajtok

Üvegezett ajtók és teljes üveg ajtó változatok

Részben már érintettük az eltérő igényű körülményeket szolgáló ajtók szerkezetét, de szólnunk kell a felület borításokról is.

Vannak esetek, amikor tökéletesen megfelel egy esztétikus, hosszabb távon is megfelelő dekor fóliás felület, aminek persze kedvező árfekvése mellett vannak hátrányai is. No, persze, nem sok, de van. Ilyen például a kopásállósága, karcállósága, tehát olyan helyekre nem javasoljuk, ahol kisgyerek vagy kutya – macska is van, mert ezeknek a kihívásoknak nehezen áll ellen.

Kiemelkedően jó kopás állóságú például a CPL laminátummal borított termékkör, amit a hétköznapokban csak CPL ajtónak nevezünk, vagy a prémium laminált ajtócsalád. Ezek a felület borítások már magas kopás és karcállóságukkal, jó vegyszerállóságukkal (tisztítás) tűnnek ki.

Nem feledkezhetünk meg előbbiek mellett a mart-festett MDF ajtókról sem, melyek igény szerinti színvilágukkal, kemény lakk felületükkel a kiemelt kategóriát képviselik.

Persze vannak még egyéb helységek is, így például a garázs. Ne mondják azt, hogy „ó, ott csak a kocsi áll, semmi különös!”, mert ez így nem igaz. Gondolják meg, milyen jó kis szauna tud kialakulni egy télen, amikor a temperált garázsba állunk be az autóval, ami kicsit havas, jeges. Néhány óra alatt a csapadék leolvad, és máris 80-90 % rel.páratartalom alakul ki a térben, amit az átlagos ajtók nehezen viselnek, és deformációval honorálják a rossz termékválasztást.

Ilyen pozíciókba a forgácslap betétes, CPL ajtó a javaslatunk, esetleg egy megfelelő minőségű acél ajtó, mert ezek bírják a klimatikus behatásokat. Ilyen helyeken mindenképp javasolt egy CPL ajtó esetén az automata küszöb alkalmazása, mert senki nem díjazza az esetleg beszivárgó kipufogógáz szagot.

Röviden: ezeket a tanácsokat, ajánlásokat, tudjuk Önöknek nyújtani, bízva abban, hogy ezek hasznosak lesznek választásuknál.