Időről – időre jelentkezik igény a kétszárnyú beltéri ajtók iránt. Azért, hogy megfelelő információkkal rendelkezzenek, igyekeztünk egy rövid összeállítást készíteni erről a termékkörről. Ebben az összeállításban a beltéri kétszárnyú ajtókkal foglalkozunk, tekintve, hogy a bejárati ajtó más kategóriát jelent, úgy anyagválasztási, mint konstrukciós tekintetben.

A kétszárnyú beltéri ajtók több rendszer szerint is csoportosítható, nevezetesen:
– konstrukciója szerint
– anyaga szerint
– méretrendszere szerint

A konstrukció alapvetően meghatározó, mivel a kétszárnyú beltéri ajtók a helyi adottságok szerint változhatnak. Elöljáróban rögzítenünk kell, hogy bár erről később szólunk, a méretek mellett az ajtó borító anyaga is befolyásolja a termék konstrukcióját, mivel pl. aszimmetrikus kialakítású ajtó papírvázas dekor fóliával csak korlátozott méretekben készülhet, a gyártott alaplapok figyelembe vételével. Itt arra kell figyelni, hogy a kétszárnyú beltéri ajtók ajtólap kombinációjára a 65,75, 90 és 100 cm-es névleges méretű termékekhez tartozó lapok vehetők figyelembe, illetve ezek vegyes alkalmazása. lehetséges akár két 65-ös lap kombinálása, de egy 65-ös és egy 100-as lap is alkalmazható. Előbbiekből kitűnik, hogy a kétszárnyú beltéri ajtók lehetnek szimmetrikus és aszimmetrikus kialakításúak is. Gyakran alkalmazott megoldás, hogy egy főszárny és egy segédszárny kerül kialakításra, mikor is a főszárny az állandóan használt, és a segédszárny csak teljes szélességi igénynél, pl. bútormozgatás, vagy átközlekedő forgalom miatt, kerül kinyitásra.
A lapok kapcsolódására két megoldást alkalmaznak a kétszárnyú beltéri ajtók esetében, vagy aljzattal (falc) kapcsolódnak, vagy egyenes élekkel, takarólécek ellenoldali elhelyezésével. Lényeges, hogy a segédszárnyba leszúró rögzítő kerüljön, ami alul – felül záródik a padozathoz és a tokhoz.

A kétszárnyú beltéri ajtók anyagválasztása széles lehetőségeket biztosít, lehet az ajtó egyszerű lemezelt szerkezetű, formapréselt borítólemezes, fenyő alapanyagú, papírvázas dekorfóliás, CPL melamin acryl bevonatos, PVC vagy PP fóliás, mart-festett MDF vagy természetes fafurnérral borított.
A leggyakoribb változatok az esetben, ha egyedi méretre van igény, a CPL melamin acryl, festett MDF és furnér borítású kétszárnyú beltéri ajtók, mivel ezeknél a józan mérethatárok között minden változat megvalósítható. A józan mérethatár kitétel arra vonatkozik, hogy nem lehet szilárdsági okok miatt korlátlan szélességi méretet választani. A gyakorlatban a névleges 200 cm széles ajtó bizonyult eddig a még jól gyártható és szilárdság szempontjából is megfelelő méretnek. Csak iránymutatásként: egy 100 cm-es névleges méretű ajtólap, amennyiben az mart MDF vagy forgácslap betétes, furnéros termék, könnyen elérheti a 22-26 kg-ot, ami már jelentős tömeg. Nem véletlen, hogy ilyen méretnél a gyártók már 3, esetenként 4 pántot alkalmaznak!
Bármely anyagrendszerből készülnek a kétszárnyú beltéri ajtók, az üvegezési lehetőségek széles választéka áll rendelkezésre. Lehet a termék részben, vagy mélyen üvegezett, illetve a dekor rendszereknél a modern formaüvegezések széles választéka alkalmazható.
Jól funkcionál az üvegezett ajtó, ha célunk a kétszárnyú beltéri ajtók által elválasztott helységek bevilágításának növelése (pl. nappali – háló közötti kapcsolat).

Méretrendszerek tekintetében jelentős a választék, úgy a magyar méretrendszer szerint, mint DIN és cseh, lengyel, rendszerben elérhetők a kétszárnyú beltéri ajtók, de a legvonzóbb az egyedi méretben gyártható termékek, mint a CPL melamin acryl, mart festett MDF vagy furnérozott típusok, mivel ezeknél az egyedi elképzelések úgy formai – megosztási változatai, mint felületborítási és üvegezési igényei, kielégíthetők.
Tapasztalati adatként, tájékoztatásul: ott van jelentősége a kétszárnyú beltéri ajtók választásának, ahol több, mint 100 cm szabad falnyílásban kell átjárást biztosítani, és a falnyílás mérete legalább 130 cm.

Egy JOLA szaküzletben, bizton állítjuk, megfelelő információval és termékválasztékkal állnak rendelkezésre kétszárnyú beltéri ajtók igénye esetén is!