Sokan vállalják be (ügyesebbek és kevésbé ügyesebbek), hogy fa beltéri ajtajukat maguk kezelik/festik. Ezt mi egyáltalán nem tanácsoljuk, de természetesen van rá mód. Régi, elhasznált fa ajtaját maga is lefestheti, főleg, ha „már nincs mit vesztenie”…

A különböző beltéri ajtókat általában egyetlen színben kérik, a dekorációs funkciókat az esetleges üvegberakások, mart minták és intarziák látják el – ezeket a kiegészítéseket az általunk forgalmazott ajtók esetében is lehet igényelni, de mit lehet tenni akkor, ha valaki a már meglévő ajtaját szeretné új köntösben látni?

 

Figyelem! Fóliázott ajtókat (dekor-CPL-laminált és vákumfóliás ajtók) utólag már nem szabad festeni, csiszolni! Felületkezeléssel együtt kért fa beltéri ajtókat pedig egyszerűen nem célszerű, nem gazdaságos.

 

Ott javasoljuk a házi festegetést és játékot, ahol nem annyira szembetűnő, vagy a régi ajtó már annyira rossz állapotban van, hogy nem számít a kockázat. Jó program lehet ez gyermekeinkkel egy melléképületben, vagy akár rosszabb minőségű, régi gyermekszoba ajtón.

Lakásunk ajtajait nem csak egyszínűre festhetjük le! Nem kell nagy ördöngösségekre, varázslásra gondolni, már különböző festékek alkalmazásával is ígéretes hatást lehet elérni. Egy egyszerű, de látványos megoldás az, ha például egy tömör ajtó két oldalát két különböző árnyalatúra festjük – így illeszkedhet mindkét szoba összképéhez, hangulatához, és máris sokkal érdekesebb, mint egy szokványos példány.

 

A festékekkel való ügyeskedés másik módja lehet a kazettás ajtók éleinek „kiszínezése”: képzeljük el, hogy egy fehérre mázolt kazettás darab mélyedéseinek élét például pirosra vagy türkizre festjük! Apró módosítás, kicsi részlet, de máris sokkal hangulatosabbá teheti a környezetet.

Stencilek és segédeszközök használatával a merészebb dekoratőrök akár geometrikus mintákat is festhetnek, kreálhatnak az ajtókra. Minden a kreativitáson, a kézügyességen és a vállalkozó kedven múlik!

 

A megszokott, famintás vagy egyszínű dekorfóliákon kívül elérhetőek mintás darabok is, illetve a már ismert falmatricák mellett egyre inkább elterjedőben vannak az úgynevezett ajtómatricák is, amelyek segítségével akár komplett képeket ragaszthatunk fel, érdekes látványok illúzióját is kelthetjük az ajtókon.