Köztudott, hogy a fa ajtók beszerzésük, utókezelésük és beszerelésük után is utólagos ápolást igényelnek – illetve a még felszereletlen, kezeletlen fának van a legtöbb gondoskodásra szüksége. Ennek egy fontos lépése a pácolás, vagyis a lazúrozás, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ajtó hosszú élettartamú és jó állapotú maradhasson.

Figyelem! Minden faajtónkat kérheti üzletünkben felületkezeléssel, festéssel együtt is! Sőt, javasoljuk is, hiszen  a szakember által kezelt anyag mindig szebb és tartósabb lesz!

Ha nem egy teljesen új ajtóval van dolgunk, hanem például egy már meglévőt szeretnénk újra „formába” hozni, akkor bizony a pácolást megelőzően szükség van az esetleges felületi hibák javítására is – ezt a megfelelő mértékű és erősségű csiszolással érhetjük el. Ha a felület egyenletességével, úgymond tisztaságával nincsen probléma, akkor veheti kezdetét a lazúrozási munka – adott esetben indokolt lehet védő funkciójú alapozórétegek felvitele is (gombaölő, UV-védő). De miért is van erre a műveletre szükség?

 

Egyfelől van egy esztétikai oka, hiszen a különböző lazúrok és pácok a fa saját, eredeti erezetét, mintázatát teszik még hangsúlyosabbá, láthatóbbá, mutatósabbá – ugyanakkor a felvitt anyag minőségétől függően védelmet is nyújtanak a fa számára a környezeti hatásokkal szemben. Megkülönböztetünk beszívódó, a felületen nem igazán látszódó lazúrokat (ezek tulajdonképpen nem nagymértékben változtatnak esetleges színbeli változásokat kivéve a kezeletlen fa kinézetén), illetve vannak felületi termékek, amelyek már inkább egy lakk-kezelésre hasonlítanak. Ezek egyébként hamarabb is rongálódnak.

 

Ha szeretnénk, hogy fa ajtónk (vagy bármilyen más, fából készült bútorunk, építőelem, stb.) még szebb, még nemesebb benyomást nyújtson, akkor érdemes ebbe a technikába némi energiát és anyagiakat fektetni. A fa biztosan meghálálja!

 

ÜZLETEINK

faajto