Cikkünkben néhány kérdést próbálunk tisztázni, olyanokat, melyeket elsőként meg kell fontolniuk már a színek, árak eldöntése előtt.

Nyitásirány – avagy kifelé vagy befelé nyíljon az ajtó.

Szabad döntésen alapszik a nyitásirány, viszont ebben az esetben is érdemes több apróságot figyelembe venni.

 • ha egy folyósóról (előtérről) több ajtó nyílik egymás mellett – úgy szép, ha az összes ajtó azonos nyitásirányú. Ebben az esetben az a legegészségesebb, ha befelé nyílik az ajtó, mivel ez az irány nem akadályozza a közlekedést, így a balesetet is elkerülhetjük. Gondoljunk csak arra, hogy egy csukott ajtó mögött indulatot dúlnak; vagy egy jó hír kapcsán túlzottan lelkesek leszünk – mindkét esetben kirontunk a szobából, szinte letépve az ajtó… Ilyen esetben egy kifelé nyíló ajtó nem a legjobb ötlet, mert bárki lehet abban a pillanatban az ajtó előtt… Választhatunk tolóajtót is a falra!
 • ha több ajtó nyílik egymás mellett, egy oldalra, akkor a nyitások látványát képzeljük el, és utána döntsünk
Nyitás
Nyitás
 • naponta fogjuk a villanyt kapcsolgatni. Figyeljünk arra, hogy a kapcsolók és a nyitott állapotban lévő ajtószárny összhangban legyenek egymással. Ha a kapcsoló az ajtó mögé kerül, bizony sok borsot tör az orrunk alá. Az a természetes, ha egy mozdulattal hozzáférünk a kapcsolóhoz, így még álmosan is ösztönszerűen megtaláljuk.
 • derékszögben egymásra találkozó ajtók esetén össze kell hangolna a kettőt, nehogy a „rányitás” gondot jelentsen
Nyitás irányok

Világos otthon beltéri ajtókkal

Nem utolsó szempont egy beltéri ajtó kiválasztásánál a fényáteresztés. Ez nem csak kis térségek optikai növelése esetén előnyös, hanem egyszerűen hangulatjavító is, ha egy helység világos, ragyogó. Erre a legalkalmasabb egy üvegezett ajtó, mely természetes fényt enged be a térségbe. Írtunk már korábban ezen ajtókról, Ön is meggyőződhet nagyszerű előnyeiről. Az üvegnek köszönhetően, ezen ajtók nem csak fényáteresztő térelválasztók – hanem megjelenésükben is nagyon dekoratívak is, melyet az üveg típusa, mintázata is képes fokozni.

A lehető legtöbb fényt a tele üvegajtó nyújt számunkra, mint „ragyogó” térelválasztó elemek. Edzett biztonsági üvegből készül, így otthonunk biztonságos éke lehet.

 

Kevés hely esetén

Erre is van megoldás – ne nyissuk, hanem toljuk az ajtót. Nagyon gazdag a tolóajtók kínálata, ezek a helytakarékosság jegyében születtek. Ajánlott eme kivitel, ha:

 • az adott helyiség kicsi vagy szűkös az előtér
 • ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk kinyitni az ajtót, mert akadályba fog ütközni

Két változata is van egy tolóajtónak: a fal előtt futó változat minden falnyílás esetén alkalmazható, viszont mivel (neve is mutatja) a fal előtt fut, így érdemes átgondolnunk, hogy a nyitási oldal falfelületét hogyan bútorozzuk. Kissé „poros” beépítést igényel egy falban futó tolóajtó, de megéri, mivel a fal mindkét oldala szabad marad, igaz, itt viszont általában gipszkarton szerkezettel „álfalat” építenek.

Rengeteg modellünk kérhető toló kivitelben, keressen minket bizalommal, vagy kérjen árajánlatot honlapunkon.

Az ajtó helye

Ez az a pont, amit építkezéskor alaposan át kell gondolni, meg kell előre tervezni, hisz az ajtó nem egy olyan elem, amit bármikor áthelyezhetünk egyik helyről a másikra, ha épp úgy hozza kedvünk. Az ajtó helyét nagymértékben meghatározza a helység mérete. Ez azért is fontos, mert ha az adott helyiség elég nagy, akár a fal közepére is kerülhet az ajtó. Ebben az esetben még bőven adódik hely a bútorok elrendezésére az ajtó melletti két oldalon. Ellenkező esetben, még szűkösebbé teszi az amúgy is kis helyiséget, így nem tudjuk megfelelő bútorelemekkel berendezni a teret.

Fontos szempont egy ajtó helyének meghatározásában, hogy milyen szerepet tölt be az adott helyiség. Érdemes ezt már a kezdetekkor eldönteni, később ne legyen problémánk vele.

Lehet, hogy lesz „faltól – falig” bútorunk, lehet hogy nem. Mindenesetre, hagyjuk meg ennek az esélyét azáltal, hogy az ajtót olyan távolságra teszünk a faltól, hogy az említett szekrény bármikor elférhessen. Így az ajtólap nem fog elvenni a szabad falfelületből, nyugodtan nyitva hagyható.

Szekrénnyel, polccal bármikor lezárható egy ajtó, egy kis lakberendezéssel széppé lehet varázsolni egy ideiglenesen fogalomból kivont ajtót.

 

Tolóajtó

Dilemma: egy – vagy kétszárnyú ajtó legyen, hová mekkorát?

Egyik meghatározó tényező a hely nagysága, a másik meg a kényelem. Itt az akadálymentes áthaladásra, valamint a bútorok zökkenőmentes ki – be szállítására kell gondolni.

Vannak olyan kis helységek, melyeket ritkán vagy csak tárolásra használunk (kamra, wc…). Ebben az esetben, kényelmesnek számít egy kb. 75 cm – es beépítési szélesség, mely 70 cm szabad átjárhatóságot biztosít számunkra. Az említett átjárhatóság semmiképp ne legyen 60 cm alatt, mert ebben az esetben már alig tudunk valamit bevinni a kamrába.

A 90 cm – es névleges beépítésű ajtók nagyon elterjedtek, mivel ez már egy kényelmes méret. Ebben az esetben már olyan átjárhatóságról beszélünk, ahol könnyedén átfér nagyobb méretű bútor vagy akár egy francia ágy, annak ellenére, hogy az ajtó nyílószárnya nem is olyan nagy.

Volt olyan időszak, mikor gyakori volt a 100 cm beépítési szélességű ajtó, de gyorsan rájöttek, hogy ez a méret több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel. Helytakarékosság szempontjából sem előnyös, hisz a helység sokat veszít általa a méretéből. Meg hát, minek ekkora átjárhatósági szélesség?

Több olyan eset, helyzet is adódik, amikor érdemes kétszárnyú kivitelben gondolkodni (pl. tágas, nagy szobák; nagycsalád…). Azt azonban megemlítenénk, hogy ne az általában választott (140 – 150 cm) beépítési szélesség mellet döntsön, mivel ebben az esetben az átjárhatósági szélesség (nyíló szárny esetén) elég szűk lesz, nem lesz akadálymentes. Van egy kényelmes megoldás, mely még plusz fényt is ad a helység számára – fix oldalablakkal ellátott, egyszárnyú ajtó.

Kétszárnyú ajtó esetén számolnunk kell azzal, hogy nyitott állapotban nem egy, hanem két ajtószárnyat kell kerülgetnünk.

Igény esetén kétszárnyú tolóajtóban is gondolkodhatunk!

Kétszárnyú tolóajtó

Az ajtó anyaga

Ez eléggé személyes kérdés, mivel mindenki maga dönti el, hogy milyen ajtót szeretne. Választhatunk laminált (fa hatású) ajtót, mely oly gazdag színválasztékkal rendelkezik, hogy szinte képtelenek vagyunk dönteni, árban is megfizethetők. Ezen típusok a legelterjedtebbek, mivel nem kopik a felülete sem, beleértve a lap felületén található erezetet is.

Dönthetünk úgy is, hogy igazi fa borítású ajtót választunk. Ez a furnér ajtó. Ezen ajtók felületén a természetben is megtalálható minták láthatók. Ez a felület asztalosipari technológiával készül, melynek köszönhetően a legtartósabb ajtócsaládnak számít. Minden darab egyedi, nincs még egy olyan, amilyent Ön választ. Magas minőségű természetesség.

Régen, a panellakásoknál, festett ajtók voltak beépítve, melyek többnyire fehér színben pompáztak. Talán ez az oka annak, hogy kevesen döntünk egy fehér ajtó mellett. Remélhetőleg, ez a „rossz emlék” csak átmeneti, hisz számos előnye van egy fehér ajtónak:

 • nincs az a szín, mellyel ne harmonizálna
 • egyszerre szolid és elegáns
 • nem található festékfolyás az ajtólap felületén
 • mindegy, hogy hányszor és milyen színre változik egy helyiség fala – egy fehér ajtó minden esetben harmonizálni fog vele

 

Küszöb – igen vagy nem?

Először is, mi a küszöb szerepe? Bizonyos szintű hanggátlás és különböző burkolatok elválasztása. Régen (néhol még manapság is) nagyon gyakori volt a fa küszöb, melyen olyan szépen át lehetett esni vagy legalább bele lehetett botlani. Szerencsére, ma már ezen a téren is jelentős fejlődés látható, az automata küszöbről nem is beszélve, mely nem látszik.

 • ma már nem kell a burkolatváltóktól tartani, akadálymentesen betöltik szerepüket
 • egy nagyon keskeny elemről beszélünk, mely befér az ajtó alá akkor is, ha az zárt állapotban van
 • az említett automata küszöb mindaddig rejtve marad az ajtóban, míg szükség nem lesz rá, vagyis csak zárt állapotú ajtó esetén csúszik le. Fontos szerepe van a hanggátlásban is.

 

Ápolás, karbantartás

Ha szeretnénk megőrizni ajtónk minőségét, nem árt évente – félévente elvégezni a javasolt ápolási, karbantartási folyamatokat. Ezzel fenntartjuk az ajtónk hibátlan működését.

Biztos találkoztunk már fekete, poros, olajos folttal, mely az ajtótok felületén „tündökölt”. Ez sok ajtónál előfordul, mivel a zsanérok súrlódásának következtében kopás keletkezik. Ennek eredménye az említett fekete folt. Mindezt elkerülhetjük, ha a zsanérokat időnként olajozzuk vagy zsírozzuk. Így tudnak a zsanérok hibátlanul működni, és a surlódás elkerülhető vagy legalább mérsékelhető.

 

Van szerepe egy beltéri ajtónak lakberendezés, dekoráció szempontjából?

Igen, van. Szép és hasznos is egyszerre, lakásunk kiegészítő eleme. Egy olyan térelválasztó elem, mert stílust képvisel otthonunkban. A lakásban lévő bútorokkal, kiegészítő elemekkel, a falak színével, a padlózattal és az ablakokkal egyetemben – igazi harmóniát tudunk teremteni. Ha Önnek is fontos, hogy minden adott legyen ahhoz, hogy ne csak otthon legyen, hanem otthon is érezze magát – figyeljen a részletekre, az összhangra, a színekre, mert ettől lesz Otthon egy lakás, egy ház.

Hasonló cikkeink:

A stílus a részletekben (is) rejlik

Fény-ár… Üvegezett ajtók, üvegezhető ajtók, üvegajtók.

Fóliázott ajtók – esztétikai kérdések a természetesség jegyében

A beltéri ajtó választásának esztétikai kérdései – Fő szempontok

Az ajtók bőre – avagy mi van a felületen