A hangszigetelés legalább olyan fontos szempont lehet egy lakás, egy otthon megtervezésénél vagy felújításánál, mint a hőszigetelés – igaz, sokkal kevesebben veszik figyelembe. Azoknak, akiknek a hangszigetelés kérdése is lényeges, most eláruljuk, milyen szerepet játszanak az ajtók, illetve hogyan lehet optimálisabbá tenni őket.

Elsődleges, ha jó hangszigetelést szeretnénk, hogy egy megfelelően masszív, adott esetben tömörfa, vagy megfelelő betéttel ellátott faanyagból készült ajtót válasszunk. Ha erre nincs lehetőség, van rá mód, hogy utólag javítsunk a helyzeten, de egy vékonyabb, rosszabbul záró ajtó esetén lehetséges, hogy jobban megérné cserével orvosolni a problémát. Ha ajtónkon nagy üvegfelület is található, akkor elég rossz esélyekkel indulunk, hiszen az üvegről visszaverődő hangok és a rezonancia nincsenek túl jó hatással a hangszigetelésre – itt is érdemes lehet megfontolni az ajtó lecserélését egy teli változatra. Ehhez hasonlóan nem jelent túl jót a papírrács-betétes ajtók jelenléte sem – ha lehetséges, inkább kötelezzük el magunkat egy farosttal bélelt verzió mellett.

A hőszigeteléshez használt üveggyapot és kőzetgyapot is alkalmas lehet az ajtók utólagos hangszigeteléséhez, ez azonban egy nagyobb volumenű munkálat, hiszen a gyapottal feltöltött ajtót aztán újra be kell vonni egy külső borítással, ami lényegében a módosított ajtó frontja lesz – ez más, hangszigetelésre alkalmas anyagokkal is megoldható. Megfelelő pénzügyi feltételek esetén akár az ajtók párnázására, illetve bőrrel történő bevonására is van lehetőség a piacon – ez nemcsak kiváló hangszigetelést, hanem egy igen exkluzív külalakot is biztosít.

 

Szerényebb lehetőségek esetén sincs ok az aggodalomra, ugyanis ilyen helyzetben is adott néhány praktika, ami elősegítheti az ajtó hatékonyabb hangszigetelését. A tömítésre és az optimális résszigetelésre nagyon figyeljünk, ez egy apróbb feladat, de sokat jelenthet. Vastag függönyökkel is javítható a helyzet, amelyek segítenek a hangok elnyelésében – nyugodtan felszerelhetőek az ajtó elé is, hiszen tudjuk őket mozdítani.