Az üvegberakásos ajtók feltétlenül esztétikusak, ráadásul számos variáció lehetőségét kínálják fel, egyedi megjelenést kölcsönöznek a lakásbelsőnek. Ha olyan helyiségre nyílnak, ahová sok fény jut be, az is hasznos tulajdonságuk, hogy ebből sokat átengednek, tehát barátságosabb hangulatot kölcsönöznek a szobának. Némelyik típusnak megvan az az előnye is, hogy át lehet látni rajta, ez azonban az üveg fajtájától, jellegétől függ, tehát nem mindegyik ajtóra jellemző.

 

Az üvegajtó előnyei és hátrányai

Hátránya elsősorban, hogy balesetveszélyes, tehát kisgyermekes, esetleg bent állatokat tartó családoknak nem ajánlott a használatuk, még akkor sem, ha manapság az igazán minőségi üvegezett ajtók berakásai erősebb anyagokból készülnek. Sajnos, sem a kicsik, sem a benti állatok esetében nem lehet felkészülni olyan váratlan balesetekre, amelyek az üveg betörésével, rosszabb esetben sérüléssel járnak.

Kivéve persze, ha biztonsági üveges ajtót választunk:

Az üvegberakásos ajtók feltétlenül esztétikusak, ráadásul számos variáció lehetőségét kínálják fel, egyedi megjelenést kölcsönöznek a lakásbelsőnek. Ha olyan helyiségre nyílnak, ahová sok fény jut be, az is hasznos tulajdonságuk, hogy ebből sokat átengednek, tehát barátságosabb hangulatot kölcsönöznek a szobának. Némelyik típusnak megvan az az előnye is, hogy át lehet látni rajta, ez azonban az üveg fajtájától, jellegétől függ, tehát nem mindegyik ajtóra jellemző. Hátránya elsősorban, hogy balesetveszélyes, tehát kisgyermekes, esetleg bent állatokat tartó családoknak nem ajánlott a használatuk, még akkor sem, ha manapság az igazán minőségi üvegezett ajtók berakásai erősebb anyagokból készülnek. Sajnos, sem a kicsik, sem a benti állatok esetében nem lehet felkészülni olyan váratlan balesetekre, amelyek az üveg betörésével, rosszabb esetben sérüléssel járnak. Nem szükséges hangsúlyozni, hogy az ilyen ajtók az anyagárak és a megmunkálás miatt magasabb árúak is, ráadásul az is gondot jelenthet, ha valami miatt megsérül az üveg – ezeknek a pótlása vagy javítása plusz kiadásokhoz vezet, külön nehézséget jelent a pótolandó anyag beszerzése is, hiszen annak meg kell egyeznie az eredeti üvegfajtával. Ki kell emelni azt is, hogy az üveg- vagy üvegezett ajtók hangszigetelés szempontjából is elég rossz választásnak bizonyulnak, ugyanis az üvegbetét nem elég, hogy könnyebben át is engedi a hangot, még rezonál is, valamint visszaveri azt. Ezért ha minél hatékonyabb hangszigetelésre törekszünk egy szoba megtervezésekor, az üvegezett ajtókat inkább ne vegyük számításba.

Nem szükséges hangsúlyozni, hogy az ilyen ajtók az anyagárak és a megmunkálás miatt magasabb árúak is, ráadásul az is gondot jelenthet, ha valami miatt megsérül az üveg – ezeknek a pótlása vagy javítása plusz kiadásokhoz vezet, külön nehézséget jelent a pótolandó anyag beszerzése is, hiszen annak meg kell egyeznie az eredeti üvegfajtával.

 

Ki kell emelni azt is, hogy az üveg- vagy üvegezett ajtók hangszigetelés szempontjából is elég rossz választásnak bizonyulnak, ugyanis az üvegbetét nem elég, hogy könnyebben át is engedi a hangot, még rezonál is, valamint visszaveri azt. Ezért ha minél hatékonyabb hangszigetelésre törekszünk egy szoba megtervezésekor, az üvegezett ajtókat inkább ne vegyük számításba.