Több alkalommal is beszéltünk az nyílászárók, kiváltképp a beltéri ajtók esztétikai megjelenéséről, hiszen már régen nem csupán egy térelválasztó elemről van szó. Az egyszerű (minimalista) stílustól, a rusztikuson át egészen az elegáns megjelenésig széles a skála, az önhöz közel álló irányzat kiválasztásában mi pedig segítünk!

Elsőként nézzünk meg egyet (pl.) a borovi fenyő beltéri ajtónk kínálatából. Önmagában is szép, rusztikus, természetes megjelenésű ajtócsaládról beszélünk. Az ajtók a felületkezelésen túl kaphatnak egy funkcionális és esztétikai jelentőséggel bíró kiegészítőt: a kilincset. Óriási jelentősége lesz, meg fogja látni! Rozettás, vagy hosszúcímes kilincs – egyáltalán nem mindegy, szatén, szálcsiszolt, króm, arany, réz…sorolhatnánk. Igen alaposan végig kell gondolni! Szerencsére bemutatótermeinkben igyekszünk minél több típust megmutatni önnek!

A beltéri ajtók üvegezéséről már írtunk korábbi cikkünkben (itt olvashat róla), higgyenek nekünk, esztétikai szempontból kimagasló jelnetősége van!

Az ajtók felületéről, fóliacsaládjairól szintén írtunk már (itt olvashat róla). Egy kanyar erejéig azonban kitérnénk valamire. Az ajtók közül a tele ajtókat tekinthetjük a leggyakoribb választásnak, nem csak azért, mert általában ezek a legköltséghatékonyabbak, hanem azért is, mert intim szféránkat ez óvja leginkább. Ennek felületi monotonitását azonban gyakran meg kívánjuk törni, ezt két, egyszerű rendszerrel is elérhetjük: fémcsíkok beiktatásával (példa erre itt), vagy akár a fólia intarziás kivitelében (). Rengeteget dob egy helyég hangulatán, és megszüntetni az ajtó esetleges „unalmasságát”.

(Itt jegyeznénk meg, hogy prémium kategóriás laminált ajtóinkban a fémcsíkot nem csak ragasztják az ajtók felületére, hanem előmarják és süllyesztik is, valamint egyedül itt van mód a fémcsíkok és az üvegezések együttes használatára!)

 

Nemigen gondolunk arra, hogy az ajtók tokja meghatározó lehet az ajtó összeképében. Először is: az ajtó tokja színben harmonizál az ajtólappal. Legalábbis azért, mert vevőink így kérik. Azonban ez nem feltétel, ha Ön úgy kívánja, lehet eltérő is a szín.

Az ajtók tokja ügyében vannak jó híreink: megérkezett kínálatunkba a falcolatlan ajtók csoportja, a falcolatlan, vakolható tokos ajtók csoportja, valamint a magasfényű, falcolatlan ajtók csoportja. Ezek már-már a bűbáj kategóriáit súrolják, később írunk róla!


Amire szintén nem sokat gondolunk, az az élképzés: többféle módozat van, mi egyet kérünk: az ajtólap éle és a tok éle harmonizáljon. Ezt magunktól is így kérjük, gyártatjuk, de néha van rá példa, hogy vásárlóink máshogy kérik. Meg szokták bánni.

 

Kiegészítők közül, a beltéri ajtók termékcsoportján belül szót kell ejtenünk a szellőzőkröl, amik elsősorban vizes helységekben kapnak funkcionális szerepet. Esztétikai jelentőségük azonban megkerülhetetlen, hiszen akarva akaratlan rájuk szegeződik a tekintet. Ezt megoldhatják gyártóink az ajtólap legaljába vágott, ívelt szellőzőréssel, műanyag vagy alumínium szellőzőrács beiktatásával, vagy szellőzőkarikák beiktatásával.

Higgyenek nekünk: érdemes néhány percet rászánni ezen kérdésekre is, még akkor is, ha néhány dolog (pl. kilincsek) utólag is cserélhetők.

Hölgyeim: hajrá! (Uraim: kitartás!)