Ha „régi motoros” az ajtónk, indokolt lehet egy-egy, az ajtó funkcióit javító vagy felszereltségét bővítő eszköz beszerelése, de új ajtóinkat is felszerelhetjük ezekkel, ha esetleg szükségünk van az ezek nyújtotta előnyökre. Még a legnívósabb ajtók esetében is jól jöhet egy-egy efféle különleges kiegészítés.

 

Komfortos és biztonságot elősegítő kiegészítők

 

Sokféle szempontból lehet szükség ezeknek az igénybevételére: legyen szó akár biztonságról, hőszigetelésről, hangszigetelésről, egyéb kényelmi okokról. Szerencsére számos apró eszköz létezik, amelyekkel tovább javítható igény szerint a komfort- vagy a biztonságérzet.

Az automatizált ajtóbehúzók sokkal inkább az olyan helyiségekhez lehetnek szükségesek, amelyekben nagy a „forgalom”, sokszor nyitják és csukják az ajtókat, legyen szó akár irodáról vagy tárgyalóról, de nem elképzelhetetlen, hogy valaki az otthonába is szeretne ilyet felszerelni. Az ajtóbehúzók titka a rugózásban rejlik, amelyet általában aszerint lehet szabályozni, hogy milyen sebességgel szeretnénk, ha az ajtó bezáródna.

Az ajtókefék és ajtóseprűk elsősorban a jobb zárást, hatékonyabb hőszigetelést szolgálják, de a hangszigetelésben is lehet szerepük. Ezeket könnyedén, házilag is felszerelhetjük, de figyeljünk oda: nem mindegy, milyen fajtát választunk, ez elsősorban az ajtó és a padló között húzódó rés nagyságától függ.

Az ajtó egyik legfontosabb része a kilincs, amely ebből kifolyólag korántsem kiegészítő elem, de manapság már a hagyományos, különféle esztétikai és biztonsági paraméterekkel ellátott típusok mellett megjelentek egyéb, időnként egészen extrém funkciókkal rendelkező változatok is. Nem ilyen például a beépített ajtómegállítóval rendelkező kilincs, amely annak megfelelően nyit vagy zár egy beépített ajtómegállító lapot az ajtó aljában, hogy magát a kilincset milyen irányban fordítjuk el (ehhez természetesen az ajtót is át kell alakítani, de nagyon hasznos és kompakt megoldás lehet). A valóban szokatlan megoldások között szerepel az úgynevezett önfertőtlenítő kilincs, amely automatikus lefertőtleníti a sok kéz által érintett (és emiatt sok baktériumot is tartalmazó) kilincsfelületet.

Beltéri ajtók - szellőzők