Az előzményekből Önök már megismerkedhettek az ajtók főbb szerkezeti elemeivel, belső részeivel. Úgy gondoljuk, ennyi „előtanulmány” után kicsit továbblépünk, és bemutatjuk, hogyan is készülnek az ajtók.

A beltéri ajtók egyik kedvelt típusa a köznyelvben dekor ajtónak nevezett, papírvázas dekorfóliával borított ajtócsalád. Ezek az ajtók napjainkban már kizárólag utólag beépíthető tokszerkezetekkel készülnek, biztosítva azt az előnyt, hogy a kész, akár kifestett falazatba kerüljön be az ajtó, így elkerülve a sérülés, szennyeződés veszélyét.

A termékcsalád gyártása két fő folyamatra bontható:

–          ajtólap gyártása

–          tok gyártása.

A termék borító anyaga egy 80-120 gr/m2 súlyú dekor anyag, amit felső rétegként egy 7-10 mikron vastagságú savra keményedő lakkréteg véd, evvel biztosítva a kopásállóságot, dörzsállóságot. A borító fóliát nyomdatechnikai úton állítják elő, tekercsekben, és a feldolgozás során akár tekercsből, akár lapfelület méretre vágva, viszik fel a hordozó felületre, ami jellemzően kemény farostlemez (HDF), vagy nagytömörségű forgácslap.

Az egyik eljárás szerint ez a dekor felülettel ellátott lemez kerül később az ajtó keretszerkezetére.

A másik eljárás az, amikor a borító anyagot a már kész, lemezfelülettel ellátott nyers ajtópanelra viszik fel.

                                 
Lemezek méretvágása                                  
Préselés lapprésben
Folyamatos préselés-kasírozás

 

Ajtólap váz készítés: méretjegyzék szerint szabják a keretanyagot és a borító  lemezt, majd a keret összeállítás és betétanyaggal történő kitöltése után, ami lehet méhsejt papírrács vagy üreges forgácslap, a kereteket két oldalról borítólemezzel látják el, és présben összeragasztják. A borító lemez fóliával történő ellátása külön soron történik, ami síklap kasírozó berendezéssel történik. Egy síklap kasírozó sor jellemző hossza 20-25 m, teljesítménye 4-5 borító lemez/perc. Egy ilyen berendezés gyorsaságát az adja, hogy a nyomóhengerek fűtöttek, forró olaj, vagy forró víz keringtetésével.

 Kész alapkeret papírrács betéttel

A borító lemezzel ellátott, vagy felület kasírozott nyers ajtólap  pontos méretre munkálását, és a záródási aljzat (falc) kimunkálását egy nagy pontosságú CNC megmunkáló központ végzi, amit a megmunkált élek zárása követ egy speciális élzáró géppel.

          
Él megmunkálás CNC gépen                        
Megmunkált élek zárása