Az egyszerűség és természetesség hívei előszeretettel használnak fenyő bútorokat, elemeket lakásaik berendezésére. Nem is csoda, hisz a fenyő, mint anyag, a nyílászárók szülő atyja volt. Még a mai napig is sok ember dönt úgy, hogy luc – vagy borovi fenyő ajtót választ otthona ékesítésére. Változik a világ, vele az emberek is, de egy biztos: a fenyő ajtó egy fix pontot jelent a nyílászárók tág kínálatában. A mai napig egy nagyon keresett termékről beszélünk.

Mindkét fenyőfajta – kétség kívül – tapintásával, megjelenésével egy csöpp természetet visz otthonunkba, még a fenyő illatát is lehet érezni egy frissen beépített ajtó esetében, akár hónapokon át. Az alapvető műszaki különbség a két alapanyag között, hogy a borovi fenyő egy lassabban növő fajta, ezáltal anyagsűrűsége is nagyobb, tömörebb, masszívabb alapot ad, élethosszig tartó megoldást nyújtva.

 Mi lehet a fenyő ajtóban, ami annyira magával ragad minket? Ez jó kérdés. Maga a fa, a természet, az illata, a meleg tapintása… igen, jól látja, engem is megfogott. Úgy érzem, semmilyen mesterséges fa hatású anyag nem képes utolérni azt a komfortérzetet és esztétikumot, amit egy természetes fa nyújthat. Ilyen nyílászárók társaságában jobb érzés otthon lenni.

Úgy szoktunk fogalmazni, hogy a természetesség jegyében fenyő ajtókat, a természetes hatás jegyében fóliázott ajtókat válasszunk!

Fenyő beltéri ajtó a termélszetesség jegyében

Alakulóban van vidéki otthonom felújítása, amit teljes mértékben a fenyő fog uralni. A mennyezetet sötét barna fa gerendák uralják, bútoraink jó része fenyőből készült, bejárati ajtónk is fa (borovi fenyő), így teljesen egyértelmű, hogy fenyő ajtókat választunk. (Nem ide tartozik, de a laminált padló dekor választékot is ennek a szemléletnek megfelelőlen vizsgáljuk.)

El sem tudjuk képzelni, mily nagy hatással van ránk egy jól vagy éppenséggel ízléstelenül berendezett lakás. Figyeljünk arra, hogy a színek passzoljanak, harmonizáljanak egymással!

A fenyő egy olyan anyag, mellyel a lakás számos pontja ékesíthető. Gondoljunk csak egy egyszerű ruhásszekrényre, az előszobában található fogasunkra, bejárati ajtóra, konyhabútorra, polcokra, komódokra, íróasztalra… Egy fa ajtó előnye, hogy kisebb sérüléseket viszonylag könnyedén lehet javítani, többször felújíthatók, évek múlásával is képesek felfrissülni. A fa halála után is él.

Fenyő beltéri ajtó bárhová

Festve, vagy nem festve?

Komoly, nemcsak esztétikai, hanem szakmai kérdés a felületkezelés kérdése. Fenyő ajtóink natúr kivitelben kaphatók, de megoldható a gyári felületkezelt változat is. Megoldhatjuk magunk is a felület kezelést, viszont nem megfelelő hozzáértéssel csak ártunk, az ellenkező hatást érjük el, bosszankodva mondjuk majd „inkább maradt volna úgy, ahogy volt”… Ne feledjük, egy ajtóval, hosszú éveken át, naponta találkozunk. Nem mindegy, hogy egy szakember végezte felület kezeléssel szembe nézzünk, vagy a mi összedobott ecsetelésünkkel…

Fenyő beltéri ajtó festve

Nem árulunk zsákbamacskát: a felületkezelésnek ára van, de nem a kereskedő beszél belőlünk, amikor a gyári felületkezelést ajánljuk. Egyrészt szebb, másrészt évekkel hosszabbítja meg a termék élettartamát.

Elképzelhető, hogy bizonytalanná válunk, ha felmerül az a kérdés, hogy a bejárati ajtónk lehet – e fából, a műanyag és acél ajtók divatjának korában. Természetesen, lehet! Egy borovi fenyő bejárati ajtó kiszolgál minket hóban, fagyban, tűző napsütésben is akár évtizedeken át. Hőszigetelés szempontjából még az üvegezett változat is a maximális értékekkel rendelkezik. A „hossztoldási” folyamatnak köszönhetően az ajtó nem görbül, nem vetemedik. Ez egy hatalmas előny.

Hasonlóan nagy kérdés lehet építkezés vagy lakásfelújítás idején az ablakok cseréje, illetve a fa ablakok kérdésköre. Műszakilag kiváló megoldások, és a fóliázott műanyagok ugyan megközelítik, de sosem érik el azt a természetességet, melyet egy fa nyílászáró ad.

Ne feledje, hogy alapos átgondolással álomotthont tud faragni néhány négyzetméterből! Bármely fenyő típusú ajtónkat választja is – jól dönt. A lakás bármely helységére tudunk megfelelő ajtót kínálunk, Önnek csak azt kell kiválasztania, hogy natúr vagy felület kezelt legyen. Szintén az Ön választása az is, hogy tele betétes, részben betétes – üvegezhető, mélyen üvegezhető változatban szeretné – e. Ha esetleg egyedi méretre van szüksége – azt is megoldjuk.

A döntés az Öné!