A nyílászárók képezik a ház vagy a lakás szigetelésének legneuralgikusabb pontjait: nem megfelelő zárás esetén bizony nagyon sok hőt lehet veszteni ezeken a pontokon. Ha szigetelési problémák adódnának az ajtók körül, nem feltétlenül kell azon nyomban lecserélni őket.

Az ablakok üvegezési lehetőségeiről korábban már szóltunk:

 

Most az ajtó szigetelés fontosságáról szeretnénk néhány szót ejteni:

Ha az ajtónk nem megfelelően szigetel (ez főleg a bejárati ajtó vagy a másodlagos bejárati ajtó esetén jelent gondot, legyen az terasz- vagy erkélyajtó), sokkal több hőveszteséggel kell számolni a lakásban, ami bizony a fűtésszámlánkon is megmutatkozik. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy legalább mérsékeljük a problémát?

Ha az ajtó körül kialakult rések nem olyan nagyok, pár milliméteresek, akkor megoldás lehet a különböző tömítőanyagok, azon belül is a ragasztható, tömítésre készült gumiszalagok. Ezeket az ajtó keretére kell felragasztani – semmi más teendőnk nincs velük, minthogy méretre vágjuk, ugyanis eleve el vannak látva ragasztóval, öntapadós termékek. Nagyobb, az ajtó és a padló között keletkezett rések kiiktatására az ajtókefe, automata küszöb beszerzése és beszerelése lehet a megoldás.

Az ajtó teljes cseréjére adott esetben akkor lehet szükség, ha a kérdéses ajtó hosszú évek óta nem volt felújítva, vagy nagyon régóta azt használjuk – ilyenkor elképzelhető, hogy igen nagy hibák keletkeztek a szigetelésben, illetve az idő múlása miatt az ajtó szerkezete, belseje sem a legjobb állapotú, így olyan pontokon is rosszul zárhat, amelyeket lehet, hogy észre sem veszünk. A bejárati ajtók esetében ez különösen fájó lehet, hiszen azoknál a gyakori nyitás-csukás eleve hővesztéssel jár, s ezt súlyosbíthatja még a nem megfelelő zárás, rossz állapot, rossz szigetelés.

 

Mivel nem minden lakásban egységes a fűtési rendszer, és gyakran másképp súlyozzuk a fűtés intenzitását, igenis számíthat, hogy hogyan zárnak beltéri ajtajaink: