Mindannyian igyekszünk valamilyen formában otthonossá tenni lakásunkat. Nem is gondolnánk, hogy az apró tárgyak, kisebb-nagyobb bútorok mellett milyen nagy szerepe van ezen a téren (is) egy beltéri ajtónak. Sokunknak az ajtó szó hallatán egyből a „kinyitom – becsukom” jut eszünkbe. Egy beltéri ajtó funkciója azonban ennél jóval több: térelválasztás, esztétikum, mindemellett pedig hang – és hőszigetelő szerepet is betölt. Az alábbiakban egy kis segítséget nyújtunk Önnek kedves Vásárló, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg, Egy jó minőségű ajtó átlag életkora legalább 20 év, ezért gondolkodjuk hosszú távon, koncepciózusan, döntsünk ésszerűen.

Vásárlás előtt hangolódjunk rá a helységre, ahol ajtócserét tervezünk.

– Figyeljük meg, mennyire tágas, vagy ellenkezőleg – szűkös, kicsi a terület.

– Vizsgáljuk meg, hogyan áramlik a fény az otthonunkban, mekkora igényünk van/lesz a fény áteresztésére.

– Nézzük meg, milyen színűek a bútoraink, a sötét vagy inkább a világos szín dominál.

– Ne hagyjuk figyelmen kívül a padlóburkolatot sem! Lehetőség szerint olyan ajtót válasszunk, mely színben vagy felületi mintázatban illik a padlóhoz. Sokat számít a megjelenés összhangja, hisz az otthonunkról van szó, ahol sok időt töltünk el.

A felület

Az első kérdés, hogy milyen irányba induljunk, nevesen egy természetes anyagot keresünk (Lucfenyő beltéri ajtó, borovi fenyő beltéri ajtók, furnér beltéri ajtók), természetes hatású beltéri ajtót keresünk (festett dekor ajtók, dekorfóliás beltéri ajtók, CPL fóliás beltéri ajtók, laminált beltéri ajtók), vagy kifejezetten minimalista, „technokrata” (festett MDF) ajtókat keresünk.

Zoé borovi fenyő beltéri ajtó
Prémium laminált beltéri ajtó
Monor mart felületű festett MDF beltéri ajtó

A szín

A sötét színek általában optikailag szűkítik a helységek méretét, emellett bizonyos szempontból kényesebbek, gyakrabban kell takarítani egy sötét felületet, mivel a por jobban látszik rajta. Viszont – mivel a sötét színnek optikailag szűkítő hatása is van – egy nagy, tágas helységeben bátran alkalmazhatóak. Általában komorabb, de komolyabb, elegánsabb hangulatot sugároznak.

A világosabb felületek vidámabb, nyitottabb hangulatot kölcsönöznek, de természetesen ennek is megvannak a maga kritikus pontjai, hacsak egy kisgyermek filctollára gondolunk… A kifejezetten fehér ajtókon minden illesztés el fog enyhén ütni (ha két fehér tárgyat egymás mellé teszünk, könnyen látható), a por kevésbé, a kosz azonban erősen látszódni fog.

Egy ajtólap felülete nagy és uralja a lakást. Naponta többször elmegyünk előtte, így olyan döntést kell hoznunk, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban.

Kondoros V CPL intarziás beltéri ajtó
Kisbér tele dekorfóliás beltéri ajtó
Budaörs üveges CPL beltéri ajtó

A fény

Gondoljuk át, mennyire fontos az adott helység(ek)ben a fény, milyen fényáteresztő igényeink vannak.

Ez általában vegyes képet fog mutatni, van, ahol „teli ajtót” fogunk igényelni, van ahol „üvegezett ajtót”, de az is előfordulhat, hogy teljes „üvegajtót” kérünk.

Az üvegezésnek nem csak a fény áteresztése szempontjából van jelentősége, hanem bizony esztétikailag is sok lehetőséget nyújt, anélkül, hogy pl hálószobánk ajtaja átlátható lenne… (Természetesen üvegezett ajtók esetében a következő kérdés az üveg fajtájának kiválasztása, de ez már gyorsabban szokott működni.)

Üvegajtó

A hely, helyigény

Nagyon fontos, hogy üzletvezetőnkkel már a bezélgetés kezdetén egyeztessenek a lakás általános méreteiről, a helyszíni adottságokról, hogy a legjobb megoldásokat tudja ajánlani Önnek.

Bizony előfordul, hogy lakásunk belterét teljesen ellehetetleníti egy nyíló ajtó, leszűkíti a közlekedők, vagy szoba használati értékét. Ilyen esetben tolóajtót, vagy harmonikaajtót ajánlunk. Fontos azt is megbeszélni, hogy a falkáva (falnyílás oldala gyakorlatilag) lehetővé teszi-e az „U” alakú átfogó tokot (a legesztétikusabb és leginkább ajánlott ajtótok típus). Ez általában a derékszögben egymás mellé épített ajtók esetében szokott kérdés lenni.

Toloajtó

A kiegészítők

Az ördög a részletekben rejlik, mondják sokat – mi is.

Ennek a témakörnek is szentelünk egy külön cikket majd, most inkább felsorolás szintjén: kilincsek (rozettás és hosszúcímes kivitelben), automata küszöbök, szellőzőnyílások/szellőzőrések, fémcsíkok/fémintarziák.

Az ár

Az ár természetesen nem esztétikai kérdés, de tudjuk, hogy olyan megkerülhetetlen téma, amit itt is illik kicsit körüljárni, hiszen óriási az általunk forgalmazott ajtó árbeli szórása (25-250.000 Forintig…)

A jó hír, hogy szinte minden árkategóriában van lehetőségünk varálni és gondolkodni: a lucfenyő ajtók olcsóbbak, mint a borovi fenyő ajtók, dekorfóliás és CPL ajtókban is széles színválaszték és üvegezési opció áll rendelkezésre, stb, stb.

Az anyagi kérdések átgondolása azért fontos, mert mivel általában pénztárcától függetlenül mindenkinek stratégiai döntés, jelentős és hosszú távú kérdés.

(Az egyetlen egyszerű eset, bár ritkább, amikor kizárólag a funkcióra van szükségünk: ritkán használt, nem látszódó helység, vagy melléképület. Ilyenkor kollégáink is egy egyszerű, olcsó megoldást keresnek Önnek.)

Még egy személyes tanács az uraknak: eszük ágába ne jusson feleségük nélkül dönteni esztétikai kérdésben! Sok konfliktust hallottunk már a témában, és vegyük tudomásul: mi műaszaki kérdésekben vagyunk jobbak, ők pedig alaposabb, igényesebb döntéseket tudnak hozni a lakás beltérének kialakításában.