Annyi cikk és szakmai jótanács hangzott már el, hogy úgy döntöttünk: laikus szempontból közelítjük meg a témát, úgy, hogy jó pár érdeklődést végignéztünk laikusként szaküzleteinkben.

 

Lássuk: milyen szempontok is dolgoznak vásárlóink fejében, amikor ajtót vásárolnak!

Az ár

Természetes kérdés minden vásárlás esetén, kiváltképp egy olyan projekt során, mint az építkezés, vagy a lakásfelújítás.
A beltéri ajtókból, szobaajtókból ráadásul általában 4-6 darab is kell – egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen kategóriából választunk.
Közhely, de igaz: nyilvánvaló, hogy az ár és az a mögött rejlő minőség általában összefügg. (Nálunk mindenképpen.)
Mivel a következő kérdésekre adott válaszok nélkül nem láthatunk tisztán az árakról, ezért ezt a témát jegeljük kicsit és térjünk rá a többi kérdésre.

Titkos info:

a JOLA termékkínálatában nem találja meg a legsilányabb, barkácsáruházi termékkategóriákat, de olcsótól a felső kategóriáig mindenhol az árverseny élén vagyunk!

Hova szánjuk?

Bizony egyáltalán nem mindegy, hogy a hétvégi házba szánjuk, vagy a hétköznapi otthonunkba. Előbbi esetén pár százszor nyitjuk-zárjuk, használjuk, utóbbi esetén ez a szám annak sokszorosa.A nyitás-zárás ráadásul még nem is a legfőbb Achilles pontja egy ajtónak, hiszen annak felületének is bírnia kell a strapát.Magyarán: egy egyszerűbb „dekor-kategóriás” ajtót nem szívesen ajánlunk olyan helyre, ahol nap mint nap futkározunk, és nyúzzuk az ajtókat.
Tehát:
otthonukba ajánljuk: CPL, CPL plusz, Extra CPL, MDF ajtók, Furnér ajtók, Rhino CPL, CELL ajtók.

Hétvégi házba, melléképületbe, 5-10 évre gondolkodva: Dekor, Dekor plus, Festett dekor kategóriákat ajánlunk.

Titkos info:

A legóvatosabb használat esetén nyilván minden termék élettartama több tíz éves lehet.

Fény

Nem mellékes – igaz, sokkal kisebb szempont mint 15-20 éve volt.
Fényt kizárólag az üveg tud átengendi – az üveg pedig drágább, mint a manapság használt ajtógyári alapanyagok. (Itt kicsit visszacsatoltunk az ár kérdéséhez is.)
Aztán: legyünk arra is tekintettel, hogy a fény átengedése zavarhatja a bent lakót, akár magunkat is. Az lehet ugyan, hogy egy savmart, vagy csincsilla üvegezésű beltéri ajtó jól mutat, de azért mégis kellemetlen mögötte végezni a „dolgunkat”… Persze, családja válogatja, de nem árt eltűnődni rajta.
Nálunk találja az ország legnagyobb üvegajtó kínálatát – igaz, ezeket általában irodákba szállítjuk.

Titkos info:

Az általunk értékesített ajtók majd 80%-a „tele” típus – ez ma a divat.

Felület

Na, hát egyszerűen fogalmazva: a fóliás ajtók (ilyenek a Cell, dekor és CPL felületek) manapság a legnépszerűbb és ár-érték arányban a legjobb választások, de ezek csak imitálják a természetességet – igaz, nagyon szépek.
Innen megjelenésben kiemelkednek a valódi fa felületet produkáló furnér felületek, amiket tényleg igényeseknek ajánlunk, vagy azoknak, akik mondjuk irodájuk rangját kívánják megmutatni. A festett MDF ajtók (RAL színben) a „minimalista igényeseknek” jelentenek jó választást, hiszen egy egy színre lefestett ajtó mindig a puritán igényességet fogja magából mutatni.
A fóliázott ajtókat felújítani, átfesteni nem lehet – ez meglepően gyakran okoz meglepetést vásárlóinknak.

Titkos info:

A színek eldöntésének tekintetében bízzunk a hölgyek döntésében (márcsak a béke megőrzése érdekében is).

Az ajtó elhelyezése

Na, itt sokszor elássák azt a bizonyos ebet…
Az ajtó, ha nyíló, valahova nyílik, annak nem szabad útban lenni a napi használatban. Ha nagyon nincs helyünk, javasoljuk a tolóajtókat, toló beltéri ajtókat, azonban annak a szegény toló ajtólapnak is futnia kell valahova, el kell férjen, számolni kell ezzel is, és a tolószerkezet karnisával is. Befele vagy kifele nyíljon – nem mellékes. Főleg, ha például egy falsíkon van. Bizony, elég bután tud kinézni, ha egymás mellett kétféle ajtót helyezünk el. (Ja, igen: szép a falban futó tolóajtó, azonban neki gipszkartonossal „lyukat” kell gyártatni magától az ajtó nem tudja beimádkozni magát a téglába…) Nézzük végig akár tervrajzon, akár a felújítandó lakásban, hogy hogyan nyíljanak az ajtók. Nehogy összeakadjanak, nem dodzsem egyik típus sem. Tulajdonképpen ide tartozik: vizes helységekbe igenis ajánljuk a szellőzők elhelyezését. A sok pára egyetlen ajtónak sem tesz jót.

Titkos info:

A tolóajtók nem tudnak olyan intim zárást biztosítani, mint a hagyományos nyíló ajtók.

Esztétika

Na, ízlések és pofonok, de azért néhány alapvetés.
Az ajtók nagy felület foglalnak el, így a megjelenésük szinte biztosan dominálni fog. Általában a falakkal és a padlóval fog kapcsolatba lépni, ezért nem mellékes velük egyeztetni a színt. Minimalista ajtó biedermeier bútorokkal bután fog kinézni, még ha ezzel valakit meg is bántunk. Kollégáink (mégha marcona férfinak is tűnnek) nagyon sokat láttak-hallottak már, érdemes meghallgatni őket. (Bár ebből a kérdésből szívesen kihátrálnak, hiszem olyanokat is láttak már, amit önök el sem hinnének…) Egyediség kérdése: van több olyan termékcsoportunk is, amit csak mi forgalmazunk az országban, nem valószínű, hogy olyanhoz mennek majd vendégségbe, ahol ezen ajtók „jönnek szembe”. Tehát erre is van mód.

Titkos info:

Önnek kell tetszen, Ön fogja nézegetni! Közhely, de igaz!

A tok

Tudjuk, Önnek még ez nem biztos, hogy eszébe jutott, de igenis fontos. Átfogó tokot ajánlunk az esetek 99%-ban, nem véletlenül: ápol és eltakar, szép, formás, és műszakilag is a legjobb választás.

Titkos info:

Ha kőművese vétett egy-két hibát, az átfogó (UHT) tok megoldja önnek!

Méretezés

Ha eddig eljutott cikkünkkel, akkor már nem nagyon akarjuk elvenni a kedvét.
De azért: van (inkább: volt) olyan, hogy magyar szabvány, de aztán ezt „érdeklődés hiányában” elvetette az építőipar. Nem sikerült ugyanis a falnyílások méretét tartani. Akkora lett minden, amekkorára sikerült.
Szerencsére gyártóink egy része ehhez alkalmazkodva egyedi méretben is gyártanak.
A lengyel és szlovák szabványra gyártott ajtók pedig nagyon sokszor idomulnak a magyar méretekhez.

Titkos info:

Minden falnyílás alakítható, a tervezés fázisában pedig végképp meg lehet mindent beszélni a kivitelezővel.

Mégtitkosabb tipp:

Az átfogó tok néhány centit vígan elcsal a méretbeni különbségekből, anélkül, hogy annak negatív műszaki következményei lennének.

Gyártási határidő

Hűha, ha kapkodás van, akkor bizony leszűkülnek a lehetőségek, minden szempontból. Két héten belül még Pesten sem biztos, hogy szállítani tudunk, és a szezon alatt (márciustól októberig) a szállítási határidők kitolódnak.
Szörnyű leírni, de bizony a legtöbb ajtó szállítása 4-12 hét között mozog, főleg, ha egyedi méretű gyártást kérnek. Ezzel kalkulálni kell.

Titkos info:

Mivel egy építés alatt a beltéri ajtó szinte az utolsó fázis, addig lehet a többi dologra koncentrálni.

Érinthettük volna az ajtólap kitöltését, a vasalat minőségét, küszöböt, kilincseket, és még számtalan kérdést, de akkor milyen munka maradt volna üzletvezetőinkre…?
Keressék fel őket bizalommal!