akarjuk Önöket terhelni, látszólag felesleges részletekkel, melyek az átlagos olvasót egyáltalán nem érdeklik, de azért némi információ biztos nem árt egy speciális termék, a furatolt forgácslap, gyártásáról. Ez az anyagfajta szerepelhet, kívánságra, a CPL ajtók belső magrétegében is.

 

Bizonyára vannak, akik feltételezik, a furatolt forgácslap úgy készül, mint az Emmenthal-i sajt – fognak egy tömör sajtot és fúrnak bele egy csomó lyukat! (ez a vicc része!). Nos, nem.

A furatolt forgácslap gyártás egy speciális eljárás, melynél egy u.n. extruderes, folyamatos préselési eljárást alkalmaznak, és a gyártás során úgy a belső részben lévő furatok száma, mint azok mérete változtatható, igény szerint. Ennek a gyártási technológiának a célja az volt, hogy olyan hordozó anyagot állítsanak elő, mely csökkentett térfogat súllyal bír, a vastagsági pontossága más eljárásokkal szemben lényegesen nagyobb, és a nyomásállósága, törőszilárdsága is felülmúlja tömör társaiét.


Az üreges forgácslap gyártási módszere és az alkalmazott berendezés

Végezetül, visszatérve az ajtóhoz, mint késztermékhez, néhány ápolási tanács:

a CPL ajtók további kezelést nem igényelnek, kész, befejezett felületről van szó. Tisztítása a háztartási, nem karcképző, tisztítószerekkel jól végezhető. A CPL, HPL felületeket, bár magas keménységi osztályúak, óvni kell az erős fizikai behatásoktól (pontszerű ütés, karcoló tárgyak), mert a felület javítása költséges.