Az előzőekben már szóltunk az alaptípusként kezelhető dekorfóliás ajtó gyártásáról. Ennek fejlettebb változata, nagy testvére, a CPL- melamin acryl- felület borítású ajtó. Ennek gyártásával szeretnénk most Önöket megismertetni, lehetőleg kerülve az ismétléseket.

Mielőtt belevágnánk, tisztázni kell, mi is az a laminált CPL ajtó?

A CPL egy (Continue Process Laminated) folyamatos gyártási eljárással előállított felületborító anyag, amit többrétegű, melamin gyantával impregnált, papírhordozók magas hőmérsékleten történő egyesítésével – kikeményítésével, állítanak elő. A kész borítóanyag szilárd, merev, nehezen hajlítható, jellemző vastagsága 0,2-0,35 mm. Kiválóan ellenáll savaknak, lúgoknak, hőnek és fizikai behatásoknak. Tekercsben vagy lapra vágottan kerül felhasználásra, többek között a beltéri ajtó gyártásánál is. Összetevői az említett melamin és formaldehid egyesítésével, ezek polikondenzációjával előállított aminoplast , a köznyelvben  laminátum.

borito_anyag  Borító anyag lamináló sor
Laminálásnak nevezzük azt az eljárást, amikor egy hordozó felületre, legyen az papír, fa, fém, műanyag, egy borító anyagot hordunk fel, általában nyomással és hő közléssel rögzítve a felületen. Természetesen a borító anyag megfelelő előkészítést igényel, ami lehetővé teszi, hogy az a felületre maradandóan feltapadjon.

 

Ezt az eljárást használják a laminált beltéri ajtók, ismertebb nevén a CPL ajtók,  gyártásánál is. A hordozó felület ez esetben általában 4-6 mm vastag kemény farostlemez, amire a dekor réteget hordják fel hengerprésekkel, magas hőfokon.

A  dekor felülettel bíró, jellemzően 25-30 szín és minta választékot megtestesítő kész borító lemez kerül az ajtólapok vázkeretére, vagy alap lapjára.

borito_lemezek_szinvalaszteka_1       borito_lemezek_szinvalaszteka_0
Borító lemezek színválasztéka

Az ajtók jellemzően bármely méretrendszerben készülhetnek, így magyar méretezésű, DIN méretezésű, vagy akár egyedi méretű ajtók készülnek, megrendelésre, egy és kétszárnyú, vagy tolóajtó kivitelben. Számszerűsítve a gyakori rendelési méreteket, szélességében a 65-110 cm, míg magasságában a 195-214 cm a jellemző az ajtólapoknál. Nyugodtan állíthatjuk, ez minden lakásban megfelelő méretválasztékot nyújt a laminált beltéri ajtók választásakor!

Természetesen a különböző gyártási helyek technikai felkészültsége eltérő lehet, azonban ez a végeredmény szempontjából közömbös, bármelyik gyártót választjuk, a minőség mindig kifogástalan lesz.

pres_sor_1  pres_sor_2
Nagyüzemi préssor és egyedi gyártás berendezése

A préselt, felület borított, lapok megmunkálása napjainkban szinte kivétel nélkül a CNC technológiára épül, amivel nem csak a lapok éleinek megmunkálása, hanem az üvegezési helyek kimunkálása is megtörténik.

cnc_munkaban
CNC munkában