Az igazán kicsi csöppségek esetében az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb megoldás az ajtórács használata, ami meggátolja, hogy a nyitott ajtókon kimásszanak, a lakásban csellengjenek. Ezek az általában műanyagból készült kiegészítők olcsón beszerezhetőek és könnyen beszerelhetőek, viszont nagyon sokat segítenek abban, hogy a gyermekeket biztonságban tudjuk, szülőként pedig mi magunk is nyugodtabbak lehessünk.

 

Nagyobbacska gyermekeknél jól jöhetnek az olyan kiegészítők, mint az ajtókitámasztó, az ajtóbehúzó és a kicsapódásgátló, amelyek értelemszerűen a hirtelen mozdulatok és az ebből következő balesetek megtörténtét előzhetik meg.

 

Ami az ajtók anyagát illeti, ismerve a lurkók fáradhatatlanságát és kreativitását, érdemes kifejezetten masszív és kivételesen strapabíró felülettel ellátott ajtókba beruházni – ilyenek például nagyon népszerű CPL ajtóink is, amelyek különleges, műgyanta bevonatuknak köszönhetően kiemelkedően ellenállnak az erős igénybevételnek, a felületi bántalmaknak és sérüléseknek.

Az üvegezett ajtók közül a biztonságos megoldásokat keressük! Ilyen esetekben szoktuk ajánlani a „biztonsági üveges ajtóinkat”!

A hevederzár nemcsak abból a szempontból hatékony, hogy megakadályozza a bejárati ajtó feltörését – zárt állapotban azért is hasznos lehet, mert meggátolja, hogy a kisebbek könnyen nyitogathassák-csukogathassák, s így persze azt is, hogy könnyedén távozzanak a lakásból.

 

A gyermekek védelme érdekében a beltéri ajtókra akár érdemes lehet mindkét oldalon kulccsal nyitható zárat felszereltetni, arra az esetre, ha esetleg véletlenül magukra zárnák azokat, vagy valamilyen szerencsétlenség miatt rosszul záródna be mögöttük az ajtó (a kulcsok eltevése nem mindig megoldás, ráadásul ahhoz már lehetnek elég nagyok, hogy kulcsot használjanak, de baleset még így is történhet).