Ajtóban otthon vagyunk 2.

avagy

A beltéri ajtók fejlődése a XX. – XXI.. században.

„Nincs új a nap alatt” állítja a mondás, és ez teljes mértékben igaz azoknál az ajtószerkezeteknél, amik már hosszú – hosszú évtizedekkel korábban is jelen voltak, nevezetesen a tolóajtók ezek.
Az utóbbi években, részben lakás átalakítások, másrészt a „szuper racionális”, értsd alatta egyre csökkenő alapterületű új lakások, jelentenek igényt erre a termékkörre. Nyugodtan kijelenthetjük, trendről van szó ez esetben, mivel belsőépítészek iránymutatásai egy tolóajtó reneszánszt teremtettek.
Legyen szó akár fal előtt futó, akár falban futó, lap vagy keretszerkezetes, esetleg üveglapos ajtókról, nyugodtan állíthatjuk, napról – napra nő az igén, a keresettség.
Szerkezetük lehet rendkívül egyszerű, mivel a fal elött futó típus egy karnisrendszerrel függesztve, alul, a falnyíláson kívül elhelyezett alsó megvezetéssel látja el a feladatot, míg a falban futó konstrukció már bonyolultabb, mivel önálló vázszerkezet fogadja az egyszárnyú, vagy kétszárnyú kivitelt. A záródás lehet egyszerű ütköző profilos, vagy akár zárható kivitel is.
Az alkalmazható, függesztett lap anyaga lehet lemezelt szerkezet, keretszerkezet, üveg, de a közelmúlt nagy felfedezettje az u.n. „barndoor” – pajta ajtó, kialakítás, különösen loft környezetben, igen megnyerő.
Érdemes azt figyelembe venni, hogy a tolóajtók kialakításuknál fogva nem biztosítanak légzárást vagy komolyabb hanggátlást, mivel feladatuk kizárólag egy helytakarékos térelhatárolás.

Tolóajtók fal előtt, falban és kétszárnyú formában, alul üveglappal és „pajta” lappal.

A belsőépítészetben, konyhabútorok területén, 5-6 éve jelent meg, és ezt követte nem sokkal később a beltéri ajtók gyártásában is, a rendkívül exkluziv magas fényű, acryl, felületborítások használata. Rendkívül dekoratív, igényes megjelenést adnak ezek az ajtók, kiválóan illenek a legmodernebb környezetbe. Különösen kedvelt és irányt mutató a síkban záródó ajtóknál ez a borító anyag.
Színválasztékként jellemző a pasztell árnyalat és ismét a szürke.

Fény és csillogás – néhány ajtótípus acryl felülettel

Ezek az ajtók egyenes éllel rendelkeznek, tehát a tokkal egy síkba záródnak, így tartozékuk a mágneses zár és rejtett pánt.
A vásárlói igények sarkalták arra a gyártókat, hogy fejlesszenek olyan ajtót, aminek nyitása során kisebb az elfoglalt nyitási helyigény, mint egy szokásos nyíló ajtó esetén. Tekintve, hogy nem minden esetben valósítható meg egy falsíkkal párhuzamos tolóajtó elhelyezése, kitűnő megoldás ez az újmegoldás.
A forgalmazott típusok nagy kopás állóságú laminált felülettel bírnak, és a jobb légzárás érdekében az osztott felületű ajtólap tokkal találkozó és felső éleink kefesoros tömítést alkalmaznak.

Végig haladva az ajtók fejlődési trendjén, úgy szín, forma, műszaki tartalom tekintetében, szeretnénk most a legújabb irányzatokról néhány érdekes megoldást megosztani Önökkel.

Jellemző probléma a beltéri ajtóknál, hogy a két, egymáshoz kapcsolódó helység között, ha azok páratartalma eltérő (pl. fürdő – közlekedő) célszerű szellőzést biztosítani. Ez megoldott napjainkban a különböző szellőzők (rács, furatsor, alsó kivágás), de ez esetleg a tulajdonos igényszintjét nem éri el. Német fejlesztők a közel múltban kialakítottak egy olyan átszellőző rendszert, ami az ajtótok felső részénél (tokkeresztnek hívják) egy kívülről nem észlelhető, így esztétikailag nem zavaró kimunkálást alkalmaznak, aminek segítségével a két helyiség közötti páratartalom kiegyenlitődhet.

Sajnos, ez még Magyarországon nem elterjedt, de várható a közeli jövőben.

Felső tokszellőzős ajtó beépítve

Egy kicsit extravagáns, de mindenképp a közeli jövő beltéri ajtóinál várhatóan megjelenő újdonság a LED világítás. Itt nem valamiféle rávilágító megoldásról van szó, hanem a világítótest az ajtólapba van integrálva.

Kicsit szolidabb, nem annyira hivalkodó típusok is készülnek természetesen, a technikai megoldás azonos az előzővel.

Talán kissé szokatlanok még az előző ajtók, de vannak, melyek már napjaink Natur-Style irányzatát követik. Korábban szóltunk a szürke színvilág drasztikus előretöréséről a beltéri ajtóknál, így semmi meglepő nincs a következőkben. Ilyen ajtók már napjainkban is elérhetők, vannak típusok, így a rejtett tokos, síkban záródó típusok, melyek akár betonszürke színben, akár alapfestett, tehát beépítés után egységes beton színre festhetők, a fallal színazonos megjelenés biztosítva.

Tokból nyíló és tokba nyíló rejtett tokos ajtók betonszürkében

Reméljük, tudtunk áttekintést nyújtani Önöknek a beltéri ajtók fejlődésének folyamatáról, a legújabb irányzatokról. Végezetül álljon itt egy kép, a legdivatosabb betonszürke ajtó többcélú felhasználását bizonyítandó.

Várjuk látogatásukat szaküzleteinkben, az ország 42 pontján!