Nem, nem hülyültünk meg!

Abban, hogy a beltéri ajtónak is kell a fül, mármint a falfül, és a sivatagi róka sincs meg fülek nélkül.

Először is tisztázzuk, mi is az a falfül!

Falfülnek nevezzük azt a falsíkból kiálló, vagy folyamatos falnyílás két függőleges oldalán található szabad részt, ami alkalmas egy átfogó tokos beltéri ajtó beépítésére, a tokállók fogadására. Nevezik falcsonknak is esetenként.

Falfül beltéri ajtókhoz
Falfül beltéri ajtókhoz
Falfül beltéri ajtókhoz

Ezek a jellemző esetek a beltéri ajtók elhelyezésénél, ahol az egyik, vagy mindkét falnál kell falcsonkot kialakítani, tökéletesen szembe pozícionálva.

Részletekbe is belemenve, gyakori kérdésként merül fel:

 

  • mi a teendő, ha nincs falfül az egyik oldalon (lásd fenti ábrák),
  • hogyan lehet megoldani a folyosó mindkét falán a falfül kialakítást,
  • milyen anyaggal a legmegfelelőbb az új falcsonk kialakítása.

Az első esetre viszonylag egyszerű a válasz, mert a hiánnyal szemben van egy mérvadó falrész vagy falcsonk, így annak átvetített pozíciója adja a pontos helyet és méretet. Figyelem! Mindenkor azonos falvastagságot kell biztosítani mindkét oldalon, mert egy aszimmetrikus falvastagság a tok elhelyezésénél deformációhoz vezet.

A mindkét oldali új falfül – falcsonk kialakításnál az előbbivel azonos eljárást kell követni, itt is nagyon fontos a kialakítás párhuzamossága és függőleges helyzete a későbbi ajtó elhelyezhetőség érdekében. Ez az igény gyakran merül fel panel épületeknél, ahol jobb szakaszolhatóság érdekében válik igénnyé új ajtó beépítése.
A folyosó leválasztásokhoz meg kell jegyeznünk, az esetek jelentős hányadánál az új ajtó feletti rész lezárása vagy gipszkartonos rendszerrel, vagy felülvilágítós kialakítással oldható meg a gyártható ajtó magassági méretek és a helység belmagasságának összehangolása okán.
Most jutottunk el addig a pontig, ami talán a legfontosabb egy folyosóba kerülő ajtó esetében, ez a: De mivel? kérdés.
Több megoldást is tudunk figyelmükbe ajánlani.

Ytong elem

Ytong elemmel történő kialakítás:

kiválóan alkalmas erre a célra az Ytong előfalazó blokkja 600 x 200 x 50 mm mérettel, Pef 5 típus, amit szélességben kettévágva lehet alkalmazni, vékonyágyazatú falazóhabarcs ragasztással az előkészített falra, a 600 mm hosszú elemeket legalább két helyen átmenő csavarozással is rögzítve a habarcs kötésének kialakulásáig.
Az 5 cm vastagság biztonsággal elegendő kapaszkodó felületet ad a toknak, a 10 cm szélesség egy átlagos átfogó tok jellemző méretéhez tartozik (10-12 cm közötti állítható tok).

Gipszkarton profillal kialakítandó falfül:

praktikus megoldást ad a többcélúan felhasználható gipszkarton vázépítő profil, CW 75 jelű, ami úgy a függőleges falfül kialakításhoz, mint egyéb elválasztó – magasság osztó szerkezetekhez megfelel.
Rögzítése akár tipli-csavar, akár beütő ék rögzítéssel megoldható, a profil rendkívül merev, jó tartást ad. A megfelelő átfogó tok ebben az esetben a 6,5 -8,5 vagy 7-9 cm közötti (típustól függően) méret. A profil oldala egybefüggő, ezért a tok behelyezhetősége érdekében a pánttáskáknál kivágást kell csinálni.

Gipszkarton profil

Párnafával (stafli vagy stafni, ízlés szerint) készülő falfül:

egyszerű megoldás, a célnak megfelel, akár természetes faanyagból, akár MDF-ből készülhet. Fenyő esetén javasolt a 10 x 5 cm-es szelvényméret, MDF esetében, az anyag adott vastagsági választéka miatt 30-45 mm., szélessége legalább 8 cm legyen. Rögzítésük a falazatra átmenő csavarral, tiplivel történhet.
Tekintettel arra, hogy az átfogó tokok, a szükséges rögzítő hab résméret (általában 2 cm), miatt, típustól függően, 2,5 vagy 4,5 cm-t takarnak rá a falfülre, gondoskodni kell a felszerelt kávapótlás beépítés előtti festéséről is.

MDF párnafa
Fenyő párnafa

Kardos Tamás

termékmenedzser