Fa ajtót szeretnék! – biztos Ön ebben?

Csak azért kérdezzük, mert általában innen indulunk, és az esetek 95%-ban más termék mellett döntenek ügyfeleink. Szóval a fa még holtában is él, mozog, vetemedik, egyenletlenül reagál a felületkezelésre, stb, műszakilag nem mindig viselkedik megbízhatóan – mindezek miatt fa hatású ajtót választanak. Na, de milyet? Lássuk…

Felületi osztályozás

 

Minden ajtónk jó ajtó!

Ezt nem csak azért írjuk, meg a legsilányabb minőséget mi nem forgalmazzuk, hanem azért is, mert a döntés és a kategória kiválasztásának legfőbb szempontja az, hogy hova kívánjuk beépíteni az ajtót! Magyarul: egy alsóbb árkategóriás ajtó is lehet melléképületek, nyaralók, ritkán használt helységek kiváló térelválasztója!

 

CPL, MDF és a többi rejtélyes rövidítés

A legtöbb szakmai és kereskedői oldal nem azért használja ezeket a rövidítéseket, hogy elbűvölje olvasóját, hanem bizony ezek termékkategóriákat jelölnek. Minden termékcsoportunk általános leírásában megismerheti őket, de – anélkül, hogy irányítani akarnánk az érdeklődését- a magyar piac leggyakoribb ajtaja a CPL fóliás ajtók köre. Ezzel a témával kapcsolatos szakmai cikkünket ITT találja, de általános esztétikai írásunkat is ajánljuk (ITT és ITT).

 

Csak nálunk!

Nincs melléduma részünkről: nem minden gyártónk áll csak velünk kapcsolatban, ez tény, de igyekszünk igazi kuriózumokat ajánlani, melyek hivatalos magyarországi viszonteladói mi vagyunk: Festett dekor ajtók, Akciós Extra CPL ajtók, Laminált ajtók, Rhino CPL ajtók, Furnér ajtók, Üvegajtók.

Átfogó tok


Átfogó tok – Csak ezt!

10-ből 9 szakember ezt ajánlja, nem véletlenül: állíthatóságával műszaki biztonságot ad, kitakarja a kisebb falhibákat, kellemes megjelenést biztosít, gyorsan telepíthető, tartós megoldás. UTH és „utólagosan állítható” toknak egyaránt hívják.

 

Ajtók nyitásiránya

Balos, vagy jobbos nyitásirány? Csak politikamentesen!

Némi helyszíni activity során könnyedén rájöhetünk, hogy milyen a nyílászárónk nyitásiránya.

Álljunk szembe az ajtóval, arra az oldalra, ahová nylni fog. Melyik oldalon vannak a pántok? Az lesz a nyitásirány!

 

A dinnye meglékelése…Mi van az ajtólapban?

A hazai piacon a leggyakoribb választás a könnyített, méhsejt papírrácsbetétes kitöltés, ha azonban fontos számunkra a hang és hőszigetelés, akkor választhatunk furatolt forgácslapbetétet. Egyes gyártóink prémium terméke tömör MDF ajtólappal bír, ez maga a brutális erő.

 

Szabvány ajtóméretem van!

Ez így túlzás, maradjunk annyiban, hogy a szépemlékű magyar szabvány mára „hagyományos magyar méretrenddé” alakult: 75/90/100 cm-es falnyílás szélességgel, és 210 cm-es falnyílás magassággal. Mivel ez nem volt túl sikeres és általános, sajnos megszűntették a gyártók a szabványt. Ebben a méretrendben készülnek a dekorajtók, de mivel a legtöbb gyártónk egyedi méretre készíti ajtóit, ezért biztos lehet abban, hogy az ajtó passzolni fog a nyílásba.

 

Még nem állnak a belső falak!

Ennek speciel azért örülhetünk, mert falnyílások kialakítása során Ön olyan méreteket ad meg a kőművesnek, amiket jónak lát. Nem csúszik le egyik termékcsoportról sem, melyek pl nem egyedi méretben készülnek. Egyébként kész falakat is lehet alakítani, lehet akár bővíteni, akár szűkíteni rajtuk – ez az esetek 99%-ában csak akarat kérdése.

A falnyílás méretei


A felmérés – mit méregessek és miért?

Mielőtt betér egy üzletbe ajánlatos körülbelüli méretekkel érkeznie. Ebben segíthet EZ az anyagunk, töltse le, nyomtassa ki. A kolléga tudni fogja, melyik gyártó, melyik terméke lehet alkalmas arra, hogy Önnek ajánlja, és megközelítő ajánlatot tudjon adni.

Ha a velünk kapcsolatban álló szakemberre bízza a beépítést, az ragaszkodni fog a saját méréséhez, különben egy esetleges probléma esetén egymásra mutogatás lesz.

Az ajtó kiviteli lehetőségei


Toló és harmonikaajtók

Valóban van szinte minden termékkategóriában, de amiből leginkább ajánljuk:

Tolóajtók: CPL, Rhino CPL, Laminált kategóriából.

Harmonikaajtók: Laminált és Rhino CPL kategóriából.

Minden esetben egyedi árazású termékek, és feltétlen szükséges egyeztetni kollégánkkal előtte.

A témával foglalkozó szakmai cikkünket ITT olvashatja.

Kilincs, zár, Címek és címerek, BPWTZC…. Mi van!?

A kilincs és zártípusok megválasztása nem bonyolult: a hosszúcímes kilincseket a hagyományos formák kedvelőinek ajánljuk, a rozettás kilincseket a modern stílus híveinek.

A hagyományos BB zárra mindenki emlékszik, általában ezt választják ügyfeleink, a biztonsági záras megoldás („Elzett”…) beltéri ajtók esetében kevésbé indokolt. A WC zár választása – sokszor a mellékhelységek esetében – egy belső ráfordítóval szereltek. Így nista kukucs…

 

A beltéri ajtó az utolsó fázis

Bizony, ezt hagyhatjuk (sőt: hagyjuk is) a festés és parkettázás fázisa után is, mert alig-alig jár kosszal, rongálással. És nevezzük nevén a gyereket: ha bármiféle fennakadás van, beltéri ajtó nélkül néhány napot ki lehet bírni….

 

Csak ajtólapot cserélnek?

Nem. És nem is tervezzük. Meglévő ajtótokra ugyanis olyan bonyolult lenne eltalálni a zsanérozást, hogy inkább egy asztalost javaslunk. (Nem lesz olcsó, azt most jelezzük…)